Hírek

Időszakos források Szilvásvárad környékén

2021 02 19.

Az ősszel és télen lehullott bőséges csapadék hatására idén nagyon hamar beindultak a Bükk vidék időszakos forrásai is. Természetesen a Szalajka-völgy állandó forrásai is bőséggel ontják a vizet, a Fátyol-vízesés rég volt ilyen gyönyörű, mint az elmúlt hetekben a vastag hópaplanok között. A Szikla-forrás utáni kis tavacska ki is öntött, az úton siet át a következő tóba. Ha valaki hosszabb kirándulást és túrát tervezne Szilvásváradról, akkor néhány időszakos forrást tudunk ajánlani elérhető közelségben.
Fontos, hogy kellőképpen készüljenek fel a téli túrákra. Javasoljuk a vízálló lábbelit és a réteges öltözéket. A hosszabb túrákra indulók - az említetteken felül - mindenképpen vigyenek magukkal meleg italt, teljesen feltöltött telefont (tartalék akkumulátorral), fejlámpát vagy elemlámpát és térképet! Kérjük, hogy az erdőben fokozott körültekintéssel közlekedjenek!

Körtúra a források mentén
A Szalajka-völgy felé indul az első túránk a szokásos útvonalon, de most a havas táj és bővizű források különlegesen széppé teszik ezt sokak által ismert részt is. A Szikla-forrás és a Fátyol-vízesést elhagyva a Szalajka-forrásnál térünk jobbra a Horotna-völgy irányába. Errefelé már nem járnak olyan gyakran a turisták, pedig még egy kis tavat rejt a völgy, amit a Horotna patak is táplál. A Katonasírokhoz felérve egy percig emlékezzünk meg a háborús hősökről és olvassuk el Horst Ostenburg versét! Itt csatlakozik túránk a Kelemen-székénél a BNPI Töröksánc tanösvényéhez, egy rövidebb szakaszon ezt követjük, majd utunkat a Z+ jelzést követve folytatjuk egy eldugott kis forráshoz, amit Diviaczky Gyuláról (1922-1980, természetjáró, a Bükk szerelmese) neveztek el. Túránk végső szakasza a Bácsó-völgyön vezet vissza Szilvásváradra.

A pontos útvonalat az alábbi térképen találják: https://en.mapy.cz/s/jucejatavu
Mapy.cz mobil alkalmazást ajánljuk letölteni a telefonra is, a színes offline térképek nagy segítséget jelenthetnek a hegyen történő tájékozódásban.





Túra a Vöröskő-forráshoz (időszakos)
Talán a leglátványosabb közűlük a méteres vízsugárral kitörő Vöröskő-forrás, amelyet most mindenképpen érdemes felkeresni. 
Szilvásváradról is lehet indítani a túrát, de könnyítés képpen ajánljuk, hogy autóval hajtsanak fel az Olasz-kapui parkolóig (erre az útszakaszra útdíjat kell fizetni) és innen már csak 6.2 km-t kell gyalogolni a forrásig. Visszafelé lehet alternatív útvonalakat választani Őr-kő felé vagy Három-kő irányába. 

A pontos útvonalat az alábbi térképen találják: https://en.mapy.cz/s/cagomepodo
A Mapy.cz mobil alkalmazást ajánljuk letölteni a telefonra is, a színes offline térképek nagy segítséget jelenthetnek a hegyen történő tájékozódásban.
Friss videó a működő forrásról: https://youtu.be/FPidK2DHwtk (BNPI)


Kép: BNPI


Túra Imó-kőhöz (tovább a Fekete-len forráshoz
Következő ajánlatunk is Olasz-kaputól indul, de a bátrabbak és felkészültebek kezdhetik Szilvásváradról is. 
A pontos útvonalat az alábbi térképen találják: https://en.mapy.cz/s/fucamuhase
A Mapy.cz mobil alkalmazást ajánljuk letölteni a telefonra is, a színes offline térképek nagy segítséget jelenthetnek a hegyen történő tájékozódásban.


K
ép: Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

© 2023 Szilvásvárad Önkormányzat. Minden jog fenntartva. Designed by swebdesign.hu
JA K2 Filter and Search - модуль joomla Продвижение