Hírek

Már csak korlát és lépcső hiányzik a barlanghoz vezető úton

2017. szept. 15.

Az EGERERDŐ Zrt. közszolgálati közleménye
2017. szeptember 8.
Az erdészeti és turistaútjaink egy kivételével járhatók mind a Mátrában és a Bükkben is. A Gloriette-tisztásról az Istállós-kői-barlanghoz vezető turistaút megtisztítása megtörtént, de a meredek út mellől a korlát és a lépcsőfokok még hiányoznak, ezért fokozottan balesetveszélyes. Amennyiben ezek helyreállítása megtörtént, jelezni fogjuk. A Szilvásváradi Állami Erdei Vasút utasai részére így a faluba vissza vezető út mentén ajánljuk természeti látványosságainkat és a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumot megtekinteni.

Szeptember a Mátra és a Bükk domboldalaiban a szüret időszaka. Ha a hétvégéjük nem a családi szüretelés, egyéb gyümölcs vagy termény betakarításának jegyében telik, érdemes a szabadban tartózkodni, töltekezni a természet szépségével. Kirándulásra inkább a szombat lesz alkalmasabb, vasárnap hidegfrontot és csapadékot is hoz. Aki szabadtéri programot tervez, az EGERERDŐ Zrt. működési területén az alábbi programoknak lehet a részese.

Az ősz a vadászati idény kezdete, így szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy az erdei tartózkodásukat lehetőség szerint 9 – 15 óra közé időzítsék. Átfogó korlátozás nincs, a részleges és átmeneti korlátozások is csak novembertől, a társas vadászatok beindulásával várhatók.

Egy tipp az állami erdőterületek térképi megjelenítésének az erdoterkep.nebih.gov.hu oldalon lehetséges a tulajdonforma szűrő beállításával, ahol az EGERERDŐ Zrt. által kezelt erdőterületek kirajzolódnak. Vadászati szempontból a területeinken vagy saját vadászat vagy bérvadászat folyhat. Egy további szűrő beállításával akár közjóléti létesítményekre is rákereshetnek. Az alaprétegeknél pedig a turistautakat is rávetíthetik.

Megnyugtatás képen szeretnénk jelezni, hogy a vadászatok általában nem a turista utak mentén folynak, de természetesen az erdőjárók és a vadászok részéről is fokozottabb elővigyázatosság szükséges ebben az időszakban. Tudniuk kell, hogy az EGERERDŐ Zrt. erdész és vadász szakemberei már korábban előkészítették a vadászatokat. Fontos, hogy a kirándulók figyelembe vegyék felhívásunkat, hiszen ellenkező esetben veszélyeztetik a hosszas és bonyolult szervezést, előkészítést igényelő feladat végrehajtását.

A Mátravasút vonatai Gyöngyös-Mátrafüred és a Gyöngyös-Szalajkaház vonalon menetrend szerint közlekednek.

Ha pedig egy kis erdei vonatozásra vágynak, Felsőtárkányból a Stimecz-házhoz közlekedő erdei vasúttal már csak szabad- és munkaszüneti napokon számolhatnak. 2017.szeptember 16.-án. és 23.-án pedig Felsőtárkányban lehetőségünk nyílik a Bükk szarvas bikáinak bőgését hallgatni a Stimecz-háznál, ahova 17.00 órakor szerelvények indulnak. Érdemes előre jelentkezni erre a nagyszerű programra. Az élmény fokozása érdekében, lehetőség adódik a trófeakiállítás megtekintésére is.

Az országos tűzgyújtási tilalom a héten feloldásra került, így a kijelölt tűzrakó helyeken, újra van lehetőségük egy kis erdei bográcsozásra, vagy szalonnasütésre, ha a túra közben megéheznének. Fontos, hogy a tűz eloltása után, mielőtt a területet elhagyják, győződjenek meg arról, hogy ténylegesen sikerült a tüzet eloltani.  

Aktuális információkat közösségi oldalunkon találnak: www.facebook.com/egererdo

Kellemes erdei élményeket kívánunk!

 

EGERERDŐ Zrt.

© 2017 Szilvásvárad Önkormányzat. Minden jog fenntartva. Designed by swebdesign.hu
JA K2 Filter and Search - модуль joomla Продвижение

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.