Hírek

Az Istállós-kői-barlang saját felelősségre járható

2017. okt. 20.

Az EGERERDŐ Zrt. közszolgálati közleménye

Az erdészeti és turistaútjaink járhatók mind a Mátrában és a Bükkben is. A Gloriette-tisztásról az Istállós-kői-barlanghoz vezető kiépített nyomvonal, turistaút sérült, saját felelősségre járható.

A Szalajka-forrás környékén a kidőlt fák összegyűjtése még folyamatban van. A forrás környéke fokozottan védett természetvédelmi terület, csak kézi erővel tisztítható. A barlang kényelmesebb megközelítése céljából egy szakaszon új nyomvonal kialakítását tervezzük, ami reményeink szerint biztonságosabb is lesz a korábbihoz képest. Addig is a felázott talajviszonyok mellett az út csúszóssá válhat, ezért javasoljuk, hogy csak megfelelő körülmények között induljanak el a barlanghoz! A Szilvásváradi Állami Erdei Vasút jegypénztárában érdeklődjenek az aktuális járhatósági viszonyokról.

A Szabadtéri Erdei Múzeum felújítása folyamatban van, jelezni fogjuk elkészültét.
A Gloriette-tisztásról a faluba visszasétálók részére ajánljuk természeti látványosságainkat és a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumot. Még egy tipp Szilvásváradra: szombaton, 2017. október 21-én és 22-én tartják a XVIII. Őszi Lóárverést látványos programokkal a Fedeles Lovardában.

Október az egyik legszínesebb hónapunk, amikor a zöld, aranysárga, vörös és barna levelek varázslatossá varázsolják erdeinket. A hosszú hétvégén hűvösödik az idő, számíthatunk szeles időre, csapadékra, de a nap is előbújhat. Aki szabadtéri programot tervez, az EGERERDŐ Zrt. működési területén az alábbi programoknak lehet a részese.

Tart a vadászidény, így szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy az erdei tartózkodásukat lehetőség szerint 9 – 15 óra közé időzítsék. Átfogó korlátozás nincs, a részleges és átmeneti korlátozások már a jövő héten is várhatók, hiszen indulnak a hajtó- és terelővadászatok. Az ország területén a vadászatok miatti korlátozásokról a www.mtsz.org honlapon tájékozódhatnak. Természetesen az EGERERDŐ Zrt. működési területén zajló vadászatokkal kapcsolatos korlátozások a saját közösségi oldalunkon is megjelennek. Megnyugtatásképpen szeretnénk jelezni, hogy a vadászatok általában nem a turistautak mentén folynak, de természetesen az erdőjárók és a vadászok részéről is fokozottabb elővigyázatosság szükséges ebben az időszakban.

A Mátravasút vonatai Gyöngyös-Mátrafüred vonalon menetrend szerint közlekednek. Jó hír a mátrai túrázóknak, hogy a Szalajka-ház és Mátraszentimre között a Blokkházi-völgyben a zöld négyszög turistaúton hat híd felújításra került, így a túrázás biztonságosabbá vált. Felsőtárkányból a Stimecz-házhoz közlekedő erdei vasúttal csak a szabad- és munkaszüneti napokon számolhatnak.

Szarvaskőben egy jól bejáratott szabadtéri rendezvényen vehetnek részt a Csipkebogyó Fesztiválon, amelyet a várrom meghódításával, és a kilátó megmászásával is összeköthetnek.

Az őszi csapadékosabb időjárás kedvez az erdei gombák növekedésének. Így szezonja van az őzláb, a tőkegomba, gyűrűs tuskógomba és a kései laskagomba gyűjtésének. Felhívjuk viszont a figyelmüket, hogy a gyűjtött mennyiség nem haladhatja meg a személyenkénti 2 kg-t naponta. Az afeletti mennyiség gyűjtése engedélyköteles tevékenység. Fontos, hogy tudják, hogy az erdei fák és cserjék magjának gyűjtése szigorúan szabályozott, csak a NEBIH és az erdőgazdálkodó engedélyével lehetséges.

Aktuális információkat közösségi oldalunkon találnak: www.facebook.com/egererdo
Kellemes erdei élményeket kívánunk!
EGERERDŐ Zrt.
2017. október 20.

© 2017 Szilvásvárad Önkormányzat. Minden jog fenntartva. Designed by swebdesign.hu
JA K2 Filter and Search - модуль joomla Продвижение

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.